25. huhtikuuta 2014

Ratsastussimulaattorikokeilu Tavelassa 2.4.2014

Ei kommentteja:
 
Keskiviikkona 2.4 suuntasimme neljän Piffiläisen voimin kokeilemaan simulaattorihevosta. Kukaan meistä ei oikein tiennyt mitä odottaa, mutta sehän näissä kokeiluissa parasta onkin :)


Tavelassa meitä odotti satulahuoneen kokoisessa tilassa rauhallisen oloinen ratsu. Robottihevonen oli varustettu painetta mittaavilla sensoreilla satulan alta selästä, pohkeiden kohdalta kyljistä, sekä ohjien kiinnistyskohdasta suusta. Oppimiskokemusta täydensivät istuntaa edestä ja sivulta kuvaavat kamerat sekä näyttö joka välitti sensoreiden tiedot istunnasta. Tarkennuksena vielä että vaikka laite mittaa hienosti ratsastajan kehonhallinnan ja apujen käytön tasaisuutta se EI mahdollista "istunnalla ratsastamista". Robottihevonen ymmärtää siis pidätteet pelkästään ohjalla, ei istunnalla ja vatsalihaksilla ratsastettuna.Itse kokeilu kesti 20 minuttia ja koostui alun siirtymisten harjoittelusta, istunnan korjaamisesta sekä istuntatestistä, josta saimme myös kirjallisen palautteen.

Opetuksen hevoslähtöisyys oli sekä sen vahvuus että pieni heikkous. Oli hienoa ja tarkoituksenmukaista, että kaikki istunnan korjaukset sidottiin käytännön esimerkein hevosen liikkumiseen, eikä jätetty irralliseksi "istuntahifistelyksi". Opettaja kertoi tarkasti esimerkiksi kuinka istuntavirheen korjaaminen poistaa  ratsastajan huomaamattaan antavan pienen väistättävän avun ja auttaa näin hevosta kulkemaan suorana. Toisaalta kun kerrankin olisi ollut mahdollisuus keskittyä vain ja ainoastaan ratsastajaan, jäin kaipaamaan hieman syvällisempää opastusta ratsastajan kehon biomekaniikan huomioiden.


Vaikka kokeilun aikana tehtiinkin pikkutarkkoja korjauksia, tilanteen  ilmapiiri oli erittäin lämmin ja opettajasta välittyi vilpitön kiinnostus hevosten ja ratsastajien yhteisen arjen parantamiseen.

Itselleni hyödyllisintä kokeilussa juuri opettajan mahdollisuus päästä korjaamaan istuntaani ihan läheltä "hevosen" liikkuessa, sekä mahdollisuus tarkistaa kameroista vastaako oma mielikuvani ja tunteeni kehon asennosta oikeasti asentoa jossa ratsastan.

Saimme kaikki todella hyvää palautetta ja meiltä kysyttiin jopa onko meilla yhteinen valmentaja, johon mainittiin ettei muuta yhteistä tekijää kuin istumalihasten treenaus yliopistolla istuessa ;)
( Huomio Johanna, Elisa ja Aino! Kyllä me oltiin ihan oikeasti tosi hyviä! Ajattelin että opettaja yrittää olla mukava ja kannustava tai että hepan sensorit ei ole kovin herkkiä.. mutta kurkkasin hevosmessuilla että kyllä se maaginen punainen pallo poukkoili aika paljon monella kokeilijalla ;) )Kotimatkan luppufiilistelyjen ja analysointien perusteella koko porukalle jäi kokeilusta hyvä fiilis ja ratsastajina kokeilu tuntui hyödyllisestä ja hauskalta toteuttaa edes kerran elämässä.

Kiinnostuneille vielä tiedoksi että simulaattori on pääsääntöisesti arkisin Tavelassa ja kiertää viikonloppuisinkevään aikana messuja, taphtumia sekä yksityisten järjestämiä kursseja. Tavelan Ratsastuskoulun lopettaessa simulaattori siirtyy Sappeen Ratsutilalle 24.5 alkaen. Lisätedot www.tavela.fi ja www.sappeenratsutila.fi .

Kiitos vielä tytöt osallistumisesta ja erityiskiitokset Ainolle kyydistä!


Punainen rusetti hännässä varoittaa ratsastamasta liian lähelle ;)Ei kommentteja: