21. tammikuuta 2014

PIFFI Kickoff Tampereen Yliopistolla maanantaina 20.1.

Ei kommentteja:
 
Piffin vuosi potkaistiin käytiin hevosaiheisella keskustelutilaisuudella, jota värittämässä olivat hevosbloggaajat Suvi Suur-Inkeroinen ja Siiri Kaskinen. Ilta aiheutti vilkasta keskustelua ja oli erittäin hyvin onnistunut - harmi, että paikalle eksyi odotettua vähemmän porukkaa.


Tarjoiluja ainakin riitti!

Suvi on valmistunut Tampereen Yliopistosta viime vuoden puolella hallintotieteiden maisteriksi - joskin hevosala on vienyt Suvin mukanaan. Suvi osti ensimmäisen oman hevosensa opiskeluaikana, niin hullulta kuin se kuulostaakin, ja erinäisten sattumusten kautta päätyi ostamaan nykyisen hevosensa Neten, joka oli viettänyt koko kymmenvuotisen elämänsä emänsä kanssa laitumella.

Nette on ollut Suville mielenkiintoinen projekti, sillä laidunelämää ikuisesti viettänyt hevonen on käytökseltään hieman erilainen, mihin olemme normaalisti tottuneet. Hevosen sosiaaliset taidot olivat kehittymättömät, eikä sen kanssa suorittaminen tai pakottaminen toimi. Tämä on pakottanut Suvin kasvamaan ja keksimään keinoja, kuinka pärjätä tämän mielenkiintoisen tapauksen kanssa. Suvi kertoi monipuolisesti ja yleisön kysymysten mukaan maastakäsittelystä, klassisesta ratsastuksesta sekä myös Centered Riding -menetelmästä. Suvilla on toiminimi, Pure Heart, jolla hän tarjoaa edellämainittujen kurssien lisäksi myös kehoharjoituksia sekä luentoja omien ajatusten ja energioiden vaikutuksesta hevoseen, ja kaikki kurssit tietysti räätälöidään kohdeyleisölle.

Pääliiketoimintana Suvilla on kuitenkin hevosshiatsu, jota hän on aloittanut opiskelemaan viime vuonna. Shiatsu nousikin yleisön mielenkiintoon, ollen suurimmalle osalle varsin vieras käsite. Hevosshiatsu on japanilainen hoitomuoto, joka perustuu kiinalaiseen lääketieteeseen. Se sopii herkille hevosille, ja esimerkiksi Suvin oman tamman voimakkaita kiimareaktioita on lievennetty hyvin tuloksin shiatsu-menetelmällä. Shiatsu on kokonaisvaltaista, ja sillä hoidetaan erityisesti terveyttä, mutta myös akuutteja oireita. Shiatsu on pähkinänkuoressa erilaista painelua kämmenin ja sormin. Hevosen reaktiot shiatsuun ovat usein melko vaikuttavia, joten mikäli on mahdollista päästä joskus katsomaan shiatsuhoitoa, kannattaa ehdottomasti mennä!

Lisätietoja:
tmipureheart.blogspot.fi
falconetxx.blogspot.fi
Tmi Pure Heart Facebookissa
Elämäntapana Hevoset Facebookissa
Suvin bloggaus Kickoff-tapahtumasta

Suvin jälkeen puheenvuoron sai Siiri. Siiri omistaa kolme hevosta, tituleeraa itsensä koulutuuppariksi ja tulee hevosperheestä, ja opiskeleekin tällä hetkellä luonnollisesti ratsastuksenohjaajaksi. Siiri opiskeli viime syksyn myös toisessa opinahjossa, viittomakieltä, josta sai tutkinnon valmiiksi vuoden lopulla. Tulevaisuuden haave on Siirillä selkeä: työskennellä hevosten parissa. Siirillä on noussut haaveita myös oikeustieteelliseen pääsystä, jonne Siiri aikookin pyrkiä tulevana keväänä. Tekemistä siis riittää. Siirillä olikin sanottavaa opiskelujen, työskentelyn ja aktiivisen ratsastusharrastuksen yhteensovittamisesta.

Siiri käy siis hevosten ja opiskelun lisäksi myös töissä, pitämässä ratsastuskoululla tunteja sekä valmentamassa. Hän joutuu maksamaan turvetta, heiniä ja sähkömaksuja lukuunottamatta kaiken hevosiin liittyvän itse. Siirin elämäntilanne vaatii asioista tinkimistä ja joustamista - Siiri kertoi, ettei ole koskaan käynyt etelässä tai matkustanut junalla - mutta kaikki on sen arvoista. Hevosista ei tingitä. Jos Siiri tahtoo baariin, se on suoraa pois ensi viikon valmennuksista. Siiri on alkanut jo nyt säästämään, jotta pääsee hevostensa kanssa Ypäjän kisaviikoille - samalla rahalla kun lähtisi vaikka rantalomalle.

Yleisön painotuksesta johtuen keskustelu ajautui monen opiskelijan kohtaamaan tilanteeseen: omaan hevoseen ei ole varaa, mutta tallilla haluaisi käydä. Siiri jakoi vinkkejään, hevosenomistajan, tuntiopettajan ja puoliammattilaisen näkökulmasta, miten heppailu onnistuu tiukassakin budjetissa. Tärkeimpänä tuli esiin, että elämä on täynnä valintoja - kaikki raha mikä tulee, menee aina, laittoi sen sitten ratsastukseen tai ei. Vuokrahevoset ovat nykypäivänä kalliita, eikä ylläpito ole omistajallekaan halpaa. Jos kuitenkin hoitaa hommansa hyvin talleilla, on mahdollista päästä mihin vaan. Suhteet on iso apu, ja niitä kannattaa luoda aktiivisesti. Yksi hevosalan kontakti tuo monta lisää, älä siis säikähdä, jos olet vasta muuttanut paikkakunnalle ja tuntuu siltä, ettet tunne Tampereelta hevospiireistä ketään. Kun tutustut muutamaan ihmiseen, alkavat suhteet kasvaa eksponentiaalisesti. Vaikka opiskelijalle koulu on usein prioriteetti numero yksi, on mahdollista olla samalla myös hyvä ratsastaja.

Puhuimme tärkeistä teemoista - siitä, kuinka kannattaa aina olla rehellinen. Jos hevonen ei miellytä, on helpompi kaikille osapuolille puhua asiasta suoraa. Reilu peli ja suora puhe! Vaikeistakin asioista pitää oppia puhumaan. Kaikkia ei tarvitse miellyttää – voi sanoa, jos hevonen ei tunnu omalta. Luottamus on taitoja tärkeämpää - pyri olemaan realistinen myös taitotasossasi. Monelle vuokrahevosta kaipaavalle tuli yllätyksenä se, että hevosenomistajat lukevat paljon mielummin vuokrahevoshakemuksia, kuin laittavat oman "haetaan vuokraajaa" -ilmoituksen hevosestaan nettiin. Tämä yksinkertaisesti siksi, että hevosenomistajalla ei ole aikaa vastata "turhiin", täysin epäsopiviin kyselyihin milloin sattuu, vaan mieluusti soittavat sopivaan aikaan sopivalle hakijalle sellaisen tullessa vastaan netissä, tallin ilmoitustaululla, tutun kautta... Kannattaa itse laittaa siis nettiin hakemus, jos on vuokrahevosta vailla! Jos vaivaudut viemään tallien ilmoitustauluille perinteisiä paperisia ilmoituksia, ne kyllä huomataan - ja kertoo vuokraajaehdokkaasta hyvää, kun vaivautuu ja uskaltaa vieraille talleille asti lappusia viemään. Tärkeässä asemassa ovat puskaradio, suhteet ja blogit. Blogeista ja bloggaajilta voi kysyä vinkkejä ja yhteystietoja (linkkivinkki), vaikka ei kyseistä kirjoittajaa edes tuntisi. Siiri kertoi saavansa jopa päivittäin yhteydenottoja niin hevosenomistajilta kuin vuokrahevosista haaveileviltakin, ja parhaimpansa mukaan välittää tietoja edestakaisin sopivien parien muodostamiseksi.

Kun pysyy itse aktiivisena ja oma-aloitteisena, on mahdollista löytää niitä laadukkaita kilpahevosiakin. Uskokaa tai älkää opiskelijat, mutta on olemassa myös ihmisiä, joilla on tarpeeksi rahaa hevosen pitoon, mutta ei aikaa sen hoitoon. Raha ei aina määritä kaikkea. Siiri kertoi monia esimerkkejä, joissa hyvin hommansa hoitaneet, esimerkiksi opiskelijat, ratsastavat laadukkaita hevosia aktiivisesti valmentautuen - sopurahaan. Ratsastuksia voi maksaa myös tallitöillä - Siiri kertoi ammattitaustaltaan, että esimerkiksi iltatallien tekijöitä on talleille todella hankala löytää. Kannattaa siis tarjota apua - tallityöt on mainio foorumi myös suhteiden luomiselle! Kun hoidat hommasi hyvin, sana leviää, ja kohta oletkin hevosenvalintatilanteen edessä. Ravipuolen ihmiset, älkää tekään jääkö toimettomiksi: Teivossa kyselemällä on helppo päästä ilmaiseksi hoitamaan ja hiittaamaan hevosia, jos on vähänkin kokemusta ajopuolelta.

Vuokrahevosta etsittäessä kannattaa olla valmis panostamaan myös aikaa siihen etsimiseen ja kokeilemiseen. On oma työnsä löytää se oma, juuri itselle sopiva hevonen - tulee se sitten ikiomaksi tai vuokralle. Koska hevonen peilaa ihmistä, voi jo hevosen omistajasta päätellä paljon hevosesta. Jos omistajan kanssa synkkaa, synkkaa todennäköisesti hevosenkin kanssa.

Tärkeintä talleilussa ja hevostelussa opiskelijan kannalta on kuitenkin ne terveydelliset ja henkiset edut. Mikä olisikaan parempi paikka heittää huolet narikkaan kuin vaikka vaan harjailla hevosia ja siivota karsinoita? Aivot nollaantuvat täydellisesti. Hevosten kanssa ei ole vaihtoehtoa, että miettisi vaan muita - ison eläimen kanssa tilanteeseen on keskityttävä sataprosenttisesti. Myös fyysinen puoli pysyy hevostellessa kunnossa. Tulee ulkoiltua ja liikuttua, mikä tärkeintä, luonnossa. Hyvä mieli ja rentoutuneisuus ei kestä vaan talleilun ajan, vaan jatkuu myös koko illan talleilun jälkeen.

Lisätietoja Siiristä:
skaskinen.blogspot.fi
Siirin blogi Facebookissa
Siirin Tampere-postaus

PIFFI kiittää ja kumartaa! Tästä on hyvä jatkaa! Ensi kerralla kaikki ehkäilijätkin mukaan - muistakaa, että Piffin tapahtumissa on ehdottomasti matala osallistumiskynnys ja jokainen on tervetullut!

Ei kommentteja: